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Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk! En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaars bridgedrive en diner

Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel mogelijk donateurs.


Tussen vals spel en in pure onschuld extra informatie geven
Voor spelers die graag willen winnen met vals spel, kan dit het ideale nummer zijn. 
Maar die beroepsgroep kennen we vrijwel niet aan de bridgetafel. Toch zien we vaak handelingen die een rasechte valsspeler niet zouden misstaan. Maar… van vals spel kan alleen sprake zijn als de bedoeling ook echt onvervalst vals is.
In deze aflevering gaan we even heerlijk ontspannen uit van het slechte. Daarmee krijg je een goed beeld van de boodschappen die je onbewust kunt overbrengen. 

Biedvraagstuk
Je bent gever, je hebt:
( H 3 2

( V 5 4

( H 5 4

( V 5 4 3

Duidelijk geen hand om mee te openen. Nu kun je natuurlijk gewoon passen, maar nadeel daarvan is dat je partner dan niets weet over jouw kracht. Je kunt 0 punten hebben, maar ook een punt of tien.

Hoe kun je je partner - zonder een bod te doen - vertellen dat je tegen openingskracht aan zit?

Hoe je je 10 punten kunt melden

Je bent gever, je hebt:
( H 3 2

( V 5 4

( H 5 4

( V 5 4 3

Las een denkpauze in en pas! Een beetje partner weet dan genoeg. Is hij op dat gebied niet zo oplettend, dan kun je voor alle zekerheid je hand even boven de biedkaartjes laten zweven, alsof je een opening overweegt, om uiteindelijk toch te passen.

	Helaas moet je volgens de spelregels elke bieding op dezelfde wijze doen. Bewust pauzeren om partner te informeren is uiteraard een pure vorm van vals spel.

Nu komt het wel eens voor dat je hand op de rand zit van wel of niet openen. Als je dan op grond van een combinatie van argumenten het paskaartje toch de beste keus vindt, informeer je daarmee ongewild je partner. Dat is géén overtreding! 

Partner mag alleen de informatie van jouw ‘bedachtzame pas’ op geen enkele wijze betrekken in zijn biedgedrag. De tegenstanders mogen dat wél…  
Een ander hardnekkig misverstand is dat een speler – na een denkpauze van zijn partner – verplicht moet passen. Onzin! Hij mag de informatie van die denkpauze niet gebruiken. Dat kan betekenen dat hij juist wél een bod moet doen en dat passen een overtreding is!


In de praktijk laten toch wel vrij veel spelers zien wát ze denken. Niet om vals te spelen, maar geheel in het vuur van hun spel. Soms zweeft een hand niet alleen over de biedkaartjes die op dat moment worden overwogen, maar pakken die nog vast ook. 

Ga desnoods op je hand zitten zolang je niet hebt besloten welk biedkaartje je wilt pakken, en steek die hand pas uit nadat je een definitieve keus hebt gemaakt.

6-kaart hoog

Je speelt 5-kaart hoog. En je hebt in handen:
( H V 10 6 5 4

( A 2

( A 4 3

( 5 4

Deze hand is duidelijk te sterk voor een zwakke twee-opening.

Hoe kun je het gemakkelijkst je 6-kaart schoppen aangeven met je openingsbod?

Hoe je met je openingsbod je 6-kaart vertelt
Je speelt 5-kaart hoog. En je hebt in handen:
( H V 10 6 5 4

( A 2

( A 4 3

( 5 4


Leg eerst je Stopkaartje neer en dan 1(!
Het Stopkaartje verplicht je namelijk niet om te springen. Als je dat dus per ongeluk pakte, heeft dat geen enkele nare consequentie.

	Inderdaad is de Stopkaartlegger niet verplicht om te springen als hij dat Stopkaartje per ongeluk heeft neergelegd.’

Maar… laat de partner niet het lef hebben om in zijn bieden al meteen uit te gaan van een 6-kaart! Dan zouden de rapen weleens veel te gaar kunnen zijn! 


Uiteraard ga je niet bewust het Stopkaartje neerleggen om zonder sprong je 6-kaart te melden. Dat lijkt misschien een overbodige mededeling, maar… door de vele vragen die ik inmiddels mocht beantwoorden, sluit ik niets meer uit. De twee volgende komen uit de praktijk. Toevallig slaan ze beide op een Multi-2(-opening.

1. ‘Rob, wij spelen sinds kort de Multi-2(. Omdat die opening zowel sterk als heel zwak kan zijn, gebruiken we het Stopkaartje bij de zwakke varianten. Maar ik twijfel eerlijk gezegd of dat wel mág.’
2. ‘Als onze tegenstanders met de Multi-2( openen, geeft de partner een doublet als afwachtend bod, zodat de openaar met een zwakke hand en lengte harten zijn hartenkleur kan bieden. Ze zijn ervan overtuigd dat dat mag, want de wedstrijdleider van hun andere club, die in tegenstelling tot onze club wél is aangesloten bij de NBB, zegt dat dat conform de spelregels is.’

Inderdaad antwoordde ik in beide gevallen ontkennend…

Hoe vertel je je opvang in de kleur van de tegenpartij?
West

Noord
Oost

Zuid

Jouw zuidhand

1(

doublet
1(

??

( 4 3

( 5 4

( V B 10 9 8 7 6

( 6 5

Welke actie kun je met deze zuidhand het beste nemen?

Hoe je je opvang in de kleur van de tegenpartij vertelt

West

Noord
Oost

Zuid

Jouw zuidhand

1(

doublet
1(

??

( 4 3

( 5 4

( V B 10 9 8 7 6

( 6 5

Vraag naar de betekenis van het 1(-bod! Toegegeven, dat bod is niet gealerteerd, dus moet het wel minstens een 4-kaart ruiten beloven. Maar partner noord kan maximaal twee ruitenkaarten hebben. Dus moet je partner alvast geruststellen dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over een ruitendekking. Met de mate van je ongelovige reactie geef je de lengte aan van jouw ruiten. Met een héél verbaasde blik zal partner al snel aan een 6- of 7-kaart denken.

	Niet een echt onbekend verschijnsel: de vraag naar de bekende weg én naar partners gewenste uitkomst…

Ik ben ervan overtuigd dat in de meeste gevallen geen enkele sprake is van kwade opzet. Meer van onschuldige naïviteit. 

Vooral goudeerlijke spelers kunnen argeloos de meest ‘informatieverstrekkende’ vragen stellen en moeilijk hun oprechte verbazing verstoppen. Eigenlijk moet je een geboren crimineel zijn om niets te laten merken van een uitleg die volkomen in strijd lijkt met wat jij in handen hebt…


Opgelet!

Overbekend is - met een mooie klaverenkleur in de hand - de vraag naar het klaverenbezit na een niet gealerteerde 1(-opening. Er zijn echter spelers die standaard vragen naar de betekenis van een niet gealerteerde 1(-opening. Dan kan er natuurlijk géén sprake zijn van een ‘mededelende’ vraag.

Hoe verhoog je de kans op een snit?
Leider west




Dummy oost








( A V 2








( A B 10


Jouw zuidkaarten



( H 4 3



( 5 4 3

a. Leider west speelt vanuit zijn hand (8; partner speelt (5. Wat doe jij?

b. Leider west laat dummy (B voorspelen. Wat doe jij?

Hoe je de kans op een snit verhoogt

Leider west




Dummy oost








( A V 2








( A B 10


Jouw zuidkaarten



( H 4 3



( 5 4 3

a. Leider west speelt vanuit zijn hand (8; partner speelt (5. Wat doe jij?

Neem, al vóórdat je aan de beurt bent, een kaart in je hand! Dan zal de leider denken dat het jou niet uitmaakt of hij wel of niet snijdt op (H. Nadat de leider een kaart van dummy noemt, wijzig je desgewenst de te spelen kaart. 

b. Leider west laat dummy (B voorspelen. Wat doe jij?

Ga even in de ‘denkkamer’. Succes verzekerd: de leider zal er vergif op durven innemen dat jij (V hebt en snijden.

	Beide tegenspelacties komen regelmatig voor en als je dat bewust doet om de leider te misleiden vallen ze beslist onder vals spel. Je moet namelijk elke kaart op dezelfde wijze spelen, dus zónder extra informatie te verschaffen over jouw overige handel. Bewust sneller of langzamer (bij)spelen om de tegenpartij te misleiden, is absoluut niet toegestaan!


In situatie a kan de arbiter de voor jou ongunstigste kaart laten bijspelen en in situatie b het aantal gemaakte slagen aanpassen naar het resultaat na een geslaagde snit! 

Hoe voorkom je een biedmisverstand?

West

Noord
Oost

Zuid

Jouw zuidhand


2SA

pas

3(*

( H V 4 3

pas

3(*

pas

3(

( 4

( B 9 8 7 6

( 7 6 5
Jouw 3(-bod wordt gealerteerd door partner noord en uitgelegd als Puppet Stayman.

Jij alerteert partners 3( en vertelt desgevraagd dat noord een hoge 5-kaart ontkent, en minstens één hoge - nog onbekende - 4-kaart belooft.

Partner noord alerteert jouw 3(-bod echter niet. Dat moet hij echter wél doen, omdat jij met 3( geen 4-kaart harten meldt maar een 4-kaart schoppen. Er dreigt dus een kostbaar misverstand. 

Hoe kun je dat voorkomen?

Hoe je een kostbaar biedmisverstand voorkomt
West

Noord
Oost

Zuid

Jouw zuidhand


2SA

pas

3(*

( H V 4 3

pas

3(*

pas

3(

( 4
( B 9 8 7 6










( 7 6 5

Zeg vriendelijk tegen je partner dat hij de tegenstanders op het verkeerde been zet als hij jouw 3(-bod niet alerteert…

Daarmee voorkom je dat hij jou inschat op een 4-kaart harten en een verkeerde keus maakt.

	Ook deze op het eerste oog misschien serviceverlenende actie, is een overtreding. Je moet het niet alerteren van 3( wél melden, maar pas ná de afsluitende pas als je leider of dummy wordt, en anders na de laatste slag. 


Tot zover het aftasten van pure onschuld en vals spel!

Het enige doel van deze aflevering is een stukje bewustwording. Bied en speel zoveel mogelijk op dezelfde wijze. Daarmee voorkom je een effect dat je helemaal niet wilt. De omschreven handelingen selecteerde ik uit de praktijk van spelers die absoluut te goeder trouw zijn. 
Lezers Mailen
Mag dummy dat vragen?

	Onlangs had ik een verschil van mening met een tegenstander die evenals ik in het bezit is van CLB.

Als dummy vraag ik aan mijn linkertegenstander of ik zijn gespeelde kaart mag zien. Hij liet voor de tweede keer zijn gespeelde kaart alleen aan mijn partner zien. De eerste keer had ik het laten passeren. Zijn antwoord was dat ik dat niet mocht vragen, zijn gespeelde kaart lag intussen al dicht (“dummy mag niets zeggen”).

Aangezien ik als dummy volgens mij het recht heb na afloop op een eventuele verzaking te wijzen, vind ik dat ik als dummy ook het recht heb alle gespeelde kaarten te zien. 

Hoe pak ik dit aan zonder de verdenking op me te laden mijn partner extra attent te maken op de gespeelde kaart.


Rob:

De tegenstanders horen hun kaarten zó bij te spelen dat ook jij als dummy de beeldzijde goed kan zien. Is de beeldzijde voor dummy niet goed zichtbaar, dan is het heel normaal als dummy iets zegt als: ‘Ik wil de beeldzijde ook graag zien.’ 

En dan spreekt het vanzelf dat die tegenspeler alsnog zijn kaart zo houdt dat dummy ook kan genieten van de beeldzijde. Als die tegenspeler meent dat dummy de beeldzijde niet mag zien, dan is dat een mooie situatie om de arbiter duidelijkheid te laten verschaffen. Groot voordeel daarvan is dat je daarmee de arbiter de gelegenheid geeft zijn verworven kennis en inzicht goed op peil te houden.

Het is zaak dat dummy zich meteen meldt tijdens de slag. Pas vragen naar de beeldzijde als een kaart al dicht ligt, zeker als de betreffende tegenspeler niet bekende, riekt al snel naar spruitjes…

Ron:

Volgens artikel 42A2 mag de blinde de gemaakte- en niet gemaakte slagen bijhouden. Hoe kan hij dat doen als de tegenspelers weigeren hem de gespeelde kaart te laten zien?
Iedere speler moet zijn kaart zodanig bijspelen dat alle vier de spelers de kaart kunnen zien. Artikel 65B omschrijft hoe dat bijhouden dient te gebeuren. Het is duidelijk dat je niet weet wie de slag maakte wanneer je de gespeelde kaart niet te zien krijgt.

Dilemma

	Op een van mijn bridgeclubs gebruiken we "ouderwets" schrijfwerk door noord op de bijgestoken kaart.

Er is één mevrouw die, als ze oost of west zit, na het afspelen direct het mapje pakt, de kaart eruit haalt, om te kijken wat de anderen gespeeld hebben. Vervolgens krijg ik, noord, het geheel toegeschoven om het contract en de score op te schrijven. 

Ik heb haar laatst gezegd dat ik dat "simply not done" vond en dat ze maar moest wachten tot ik het opgeschreven had. Ze was "not amused".

Graag jouw visie. 


Rob:

Ik proef een groeiend gevoel van irritatie. En dát moet in ieder geval weg. Dat kan op twee manieren:

a. Voor jezelf vaststellen dat die mevrouw een té sterk ontwikkeld gevoel van nieuwsgierigheid heeft om te kunnen wachten tot jij jullie resultaat hebt bijgeschreven, dus geduldig wachten tot ze alles heeft bekeken. En als jij ‘toevallig’ als eerste het scorekaartje in handen hebt, aan die mevrouw vragen of het goed is dat jij jullie resultaat optekent.

b. Ervoor zorgen dat jij als eerste het scorebriefje pakt. Dat kan door je hand al in de vertrekstand te schakelen vóórdat je je laatste kaart bijspeelt! 

Als je het kunt opbrengen om met een goed gevoel keuze a te ondergaan, is dat de gemakkelijkste weg…


Terechte aanpassing van ons resultaat?

	Vorige week speelden wij op de clubavond.



(ik)


 (mijn partner)
 

West

Noord
Oost

Zuid

1SA

2(*
Mijn partner alerteert (wij spelen Multi Defense).

Oost vraagt wat dat betekent. Mijn partner gaat een tijdje zitten denken en zegt dan: ‘Ik meen klaveren en harten, maar ik weet het niet zeker.’ Het bieden gaat dan verder.





Pas

3(
Pas

3(
Ik heb een singleton klaveren en een 6-kaart ruiten.

Na 3( wordt driemaal gepast; ik moet dus 3( spelen.

Oost zegt nog wat en ik zeg zullen we de arbiter roepen, maar west, die zelf wedstrijdleider is, zegt: ‘Speel maar want we zijn al laat en dan zien we wel na afloop van het spel. Ik maak 3(+1.

Waarna oost zegt: ‘Ik wil dat de arbiter hier na afloop naar kijkt.’

 

Na afloop komen er twee arbiters bij en onze score wordt teruggedraaid naar 40%.

Ik mocht wel 3( bieden, maar ik had tijdens het bieden moeten zeggen dat de uitleg van mijn partner niet correct was.

 

Mijn vraag is wanneer had ik dat dan moeten zeggen?

En wat vinden jullie hiervan? 


Ron:

Tja, als je conventies speelt, krijg je nog wel eens misverstanden.
Je partner legt verkeerd uit. Het is wel Multi Defense, maar 2( betekent schoppen en ruiten, precies zoals jezelf aangeeft.
Het probleem is dat je de uitleg wel moet horen om eventueel later de uitleg te corrigeren, maar je mag zelf in je eigen bieden niet reageren op de uitleg.
Je moet er dus van uitgaan dat partner jouw bod volkomen correct begrijpt. Wat betekent dat dan?
Jij biedt schoppen en ruiten, hij begrijpt dat ook en ondanks dat biedt hij 3(: Zijn klaveren zijn dus veel langer dan dat hij jouw twee kleuren kan steunen.
Doordat hij verkeerd uitlegt, begrijp jij dat hij die klaveren niet heeft en dus bied je nu de ruiten die je al beloofde. En dat is een overtreding: je maakt gebruik van de informatie die je partner aan de tegenpartij geeft.

Ik denk dat je blij moet zijn met die 40%, want als de arbiter jouw bod gebaseerd op OI zou beoordelen, zou het mij niet onlogisch overkomen als hij oordeelt dat PAS een logisch alternatief is en dat jullie dus 3( zouden moeten spelen wat vervolgens min 5 gaat voor min 500.

Los van de vraag of er wel of niet geboden is na Ongeoorloofde Informatie: als je de spelende partij bent, moet de bieder altijd de verkeerde uitleg van partner corrigeren na de laatste pas en voor de opengelegde uitkomst. Als je de tegenspelende partij bent, moet je de uitleg corrigeren na de laatste slag (omdat je anders je partner de juiste informatie geeft terwijl er nog gespeeld moet worden).

Improviseren?

	De laatste maand werden wij in onze club geconfronteerd met de volgende handen:

Spel
Westhanden

Oosthanden

1
( H V 8 6


( 7 4

( A V B 2


( 10 7

( A H V 6


( 5 4 2


( 10



( V 8 7 6 5 4

2
( A H 10 5


( B 9


( A H 10 9


( V B 7 4


( 2



( H B 8 5 4 3 


( A H B 7


( 4

3
( A H V 4


( B 10 9 8 5 3


( H



( 10 9 2


( A H 4 3


( -


( V 6 4 3


( A 10 5 2

4
( A H 9 5


( B 7 3


( A H 9 5


( B 7 3


( 4



( V 9 6 2


( A H 9 5


( B 7 3

In deze vier spellen tellen de westhanden respectievelijk 21, 22, 21 en 21 punten.

Alle westspelers vonden het een probleem om de kracht van hun hand te ‘vertellen’. Iedereen heeft maar zitten te improviseren.

Met welk bod kan west zijn sterkte kenbaar maken en partner dwingen een bijbod te doen?

Graag een oplossing voor de 4-kaart-hoog-spelers en voor de spelers die 5-kaart-hoog spelen.


Rob:

Leuke vraag. De combinatie veel kracht met een 4441-verdeling komt niet veel voor, Omdat in drie kleuren nu eenmaal minder punten te verdelen zijn dan in vier.
Met deze vier handen kies ik zeer waarschijnlijk voor de sterke 2SA-opening… De kracht is dan meteen duidelijk; en veel verschil tussen een secce x en xx zie ik niet…

Tot zover mijn overpeinzingen. Ik sluit niet uit dat Anton Maas over deze materie heel andere gedachten heeft…

Anton:

Ja, inderdaad, ik prefereer een andere aanpak. 

Een aanpak die voor vrijwel niemand open staat. Ik speel geen semiforcing laag, heb dat nog nooit gespeeld en dat nog nooit gemist.

Eerlijk gezegd is het mij een raadsel waarom een semiforcing laag zo populair is, dat vrijwel iedereen dit speelt.

Met:
( x


( Hxx


( Ax


( AHVxxxxx 

open ik 1(. Dat kan natuurlijk rondgepast worden maar dat gebeurt nooit. 


Antwoordt partner 1(, dan bied ik 3SA. 

Dat is géén balance hand (dan 2SA=18/19 en forcing). 3SA is lange klaveren en te mooi om 3( te verbieden, bedankt voor de schoppenstop. 

Na een 1(- of 1(-antwoord is het natuurlijk moeilijker bieden (improviseren met 2( na 1( en 2( na 1().  

De upside van deze aanpak is dat je in de Multi-2( nu plaats hebt voor de sterke (20-24) 4441 en 5440(met 5-kaart laag). 

Openaar biedt dan de kleur ONDER de singleton:

2(
2(
-3(= 4414 (((((; ruiten is de singleton, dus is ( de kleur daaronder).

-3(= 4144 (singleton harten)
-3(= 1444

-3(= 4441
Daarna kun je troef vaststellen en tegelijkertijd controles vragen.

Einde commercial. 
Met een partner die deze conventie niet speelt, kies ik voor:


West



Oost
1
( H V 8 6


( 7 4

( A V B 2


( 10 7

( A H V 6


( 5 4 2


( 10



( V 8 7 6 5 4

1( 



Daar past oost op. Lijkt me okay.


West



Oost


2
( A H 10 5


( B 9


( A H 10 9


( V B 7 4


( 2



( H B 8 5 4 3 


( A H B 7


( 4


1(



1(

2(



3( (of 4()

West



Oost

3
( A H V 4


( B 10 9 8 5 3


( H



( 10 9 2


( A H 4 3


( -


( V 6 4 3


( A 10 5 2

2SA 



Oost legt (na 3( - 3() aan in 4(.


2SA is met een secce heer okay (niet met een secce aas).
Waarom wel met een secce heer en niet met een secce aas?

Sterke 4441 verdelingen zijn moeilijk te bieden vandaar dat Bep en ik die via de Multi-2( bieden en de semiforcing in een lage kleur opgeven.

Het is vaak zaak het minst slechte bod te zoeken. Met een secce heer kies ik dan voor SA. Omdat de heer in de achterhand in de praktijk toch vaak een stop blijkt te zijn en deze kleur in een troefcontract een verliezer telt. Dat laatste is niet het geval met aas-sec.


West



Oost

4
( A H 9 5


( B 7 3


( A H 9 5


( B 7 3


( 4



( V 9 6 2


( A H 9 5


( B 7 3
1(



Oost mag passen 
Samen 26 punten, maar 3SA is nog niet zeker.

Anti-commercial:

Eigenlijk gaat het prima zo, zonder de sterke 4441 in 2(.[image: image1.png]
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